• Dereń jadalny Variegata

Dereń jadalny Variegata o pięknych dekoracyjnych dwubarwnych liściach i smacznych, dużych owocach.

Brak towaru
58.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 28
Kurier Pa 28
Kurier Pa - pobranie 31
Dostępność Brak towaru
EAN 1737058

DEREŃ JADALNY 'VARIEGATA' Cornus mas

image

Przedmiotem sprzedaży są piękne krzewy derenia jadalnego odmiany 'Variegata'. Jest to jedna z najstarszych odmian tego gatunku, uprawiana w Europie jako roślina ozdobna i użytkowa już prawie od 200 lat. Początkowo rośnie jak krzew, ale po latach dorasta do 4-5 m wysokości, tworząc pień i koronę. Jest to bardzo cenny krzew, owoce derenia znalazły zastosowanie w kuchni, w przemyśle spożywczym. Z owoców derenia jadalnego można przyrządzić przepyszną DERENIÓWKĘ.

image

Żółte, drobne kwiaty rozwijają się bardzo wcześnie, na kilka tygodni przed pojawieniem się liści. Rośliny przeważnie kwitną od marca do kwietnia, ale przy krótkiej, łagodnej zimie potrafią zakwitnąć nawet pod koniec lutego. Kwiaty są zebrane w główkowate kwiatostany o średnicy około 2 cm, pachną intensywnie, aczkolwiek wiele osób uznaje ten zapach za mało przyjemny. Kwiaty zaopatrzone są w duży dysk miodnikowy wydzielający nektar, dlatego w okresie kwitnienia rośliny są chętnie odwiedzane przez pszczoły i inne owady poszukujące pierwszego, wiosennego pokarmu.

image
Młode pędy derenia jadalnego pokrywa zielona korą, czerwieniejąca od strony nasłonecznionej. Na starszych gałęziach i pniu kora łuszczy się szarymi płatkami. Dwubarwne liście - w środku zielone, na brzegu otoczone szeroką, białą, nieregularną obwódką. W kształcie liście są jajowato-eliptyczny, na końcach zaostrzone, o gładkich brzegach, z kilkoma parami łukowatych nerwów bocznych, zaopatrzone w krótkie ogonki liściowe. Owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, przypominają małe, wydłużone śliwki o ciemnoczerwonej, błyszczącej skórce i wiśniowym, soczystym miąższu. Owoce mają od 1,5 do 2,5 cm długości, wewnątrz każdego z nich znajduje się bardzo twarda, podłużna pestka. Dojrzałe owoce można spożywać na świeżo, chociaż ich smak jest dosyć cierpki. Natomiast doskonale nadają się na przetwory, przede wszystkim zaś do wyrobu nalewek, konfitur, dżemów, galaretek i kompotów. Na przetwory najlepiej nadają się owoce w pełni dojrzałe, które same spadły z gałązek. W medycynie ludowej owoce derenia jadalnego stosowano jako środek przeciwko szkorbutowi.

image
Polecana roślina może być sadzona na każdej glebie. Dereń preferuje stanowisko słoneczne ewentualnie półcieniste. Jest to krzew o małych wymaganiach glebowych,  odporny na mróz. Dereń jadalny można uprawiać także w formie żywopłotu. Co ciekawe, pomimo regularnego cięcia, rośliny nadal utrzymują zdolność kwitnienia i zawiązywania owoców, chociaż plonowanie takich krzewów będzie znacznie mniejsze. Jednak odmiana ‘Variegata’ najpiękniej prezentuje się sadzona w ogrodach pojedynczo i prowadzona w formie naturalnej. Rośliny pięknie eksponują swoje walory posadzone na tle drzew i krzewów o zielonym lub niebieskawym ulistnieniu oraz w kompozycjach z bylinami.

image

Polecane rośliny rosną w doniczkach 3-5 litrowych i są dobrze ukorzenione. Polecane przez nas sadzonki posadzone są w donicach 3 litrowych i są dobrze ukorzenione. Rośliny pochodzą z POLSKICH SZKÓŁEK. Poniżej znajdują się zdjęcia poglądowe roślin wiosną, w sezonie i jesienią. Wygląd roślin zmienia się w zależności od pory roku.

image

image

Każda roślina lub grupa roślin zaopatrzona jest w odpowiedni paszport.

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie