• Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka 100g

Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka to odmiana średnio późna, bardzo plenna odmiana, przeznaczona na użytek jesienny i zimowy.

Brak towaru
29.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 48 godzin
Cena przesyłki 9.9
ORLEN 9.9
InPost Paczkomat® 24/7 (dostawa 24-48h) 13.9
INPOST Kurier standard 19
Kurier standard - pobranie 23
Dostępność Brak towaru

PIETRUSZKA KORZENIOWA  'OŁOMUŃCKA"

('OLOMOUCKA DLOUHA') 

Opakowanie: 100g

image

Pietruszka korzeniowa 'Ołomuńcka' jest średnio późną, bardzo plenna, o bardzo dobrych jakościowo korzeniach, odmianą. Korzenie w kształcie wydłużonego stożka, wyjątkowo długie około 22-24 cm,  równomiernie zwężające się ku dołowi, ostro zakończone, o prosto ściętych ramionach. Skórka gładka, o jasnej skórce, nie rozwidlają się. Miąższ aromatyczny, jędrny i biały.

Odmiana odporna na choroby, suszę i zmienne warunki atmosferyczne.

image

Uprawa:
Pietruszka, nie ma zbyt dużych wymagań glebowych, jednakże najlepiej rośnie na glebach próchnicznych, żyznych o dużej pojemności wodnej i powietrznej. Najlepszymi pod uprawę tego gatunku są gleby zasobne, o dobrej strukturze i dostatecznie wilgotne. Pietruszkę podobnie jak marchew należy uprawiać w drugim lub trzecim roku po oborniku. Pietruszkę korzeniową siejemy w końcu marca do połowy kwietnia w rzędach 20-30 cm na głębokości 1-1,5cm. Przerywamy ją, aby pojedynkować korzenie, a także pielimy ze spulchnianiem gleby.

Wymaga jak najwcześniejszego siewu, najlepiej w redlinach.

 
image
Właściwości:
Pietruszka ma działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartej w niej apigeninie, która może hamować wzrost i rozwój guzów nowotworowych. Zawiera witaminę C, prowitaminę A oraz sole potasu i apopol, które poprawiają czynności układu pokarmowego, ułatwiając trawienie i wykazuje działanie moczopędne. Pietruszka zawiera również cenne olejki eteryczne, oleje roślinne oraz wartościowe minerały. Warzywo to usuwa nieprzyjemny zapach z ust, zmniejsza zapach po spożyciu czosnku.

image

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie