-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Burak Opolski 500g
Burak 'Opolski' to odmiana bardzo plenna o korzeniu cylindrycznym. Miąższ karminowoczerwony, silnie wybarwiony, ze słabo zaznaczonymi pierścieniami, delikatny i bardzo smaczny.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 9.9 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN | 5901363434653 |
BURAK ĆWIKŁOWY 'OPOLSKI'
Opakowanie: 500g
Burak ćwikłowy 'Opolski' odmiana ta jest bardzo plenna o korzeniu cylindrycznym. Miąższ karminowoczerwony, silnie wybarwiony, ze słabo zaznaczonymi pierścieniami, delikatny i bardzo smaczny. Polecana w równym stopniu do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz na cele przetwórcze. Pierwsza polska odmiana cylindryczna. Korzeń owalny, wydłużony o średnicy 4-8 cm.
Uprawa:
Buraki ćwikłowe można uprawiać na glebach zasobnych w składniki pokarmowe i wodę. Warzywo to nie znosi nadmiernego zakwaszenia, dlatego też gleba przeznaczona pod jego uprawę powinna mieć odczyn zbliżony do obojętnego. Należy unikać uprawy buraków w miejscach zacienionych (szczególnie pod drzewami) oraz w zbytnim zagęszczeniu. Burak powinien być uprawiany w drugim lub trzecim roku po oborniku. Nasiona wysiewamy w rzędach co 20 do 40 cm, na głębokości do 3 cm. Po wytworzeniu 2 do 3 liści konieczne jest wykonanie przerywki.
Właściwości:
Buraki zawierają wiele mikro- i makroelementów m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i szczawiowy.Korzeń buraka jest dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom, silnie odtruwa jelito, wątrobę, nerki i oczyszcza krew. Pomaga usuwać złogi szkodliwego tłuszczu, cholesterolu z naczyń krwionośnych i zmniejsza zwapnienie naczyń. Ekstrakt z buraków zapobiega rozwojowi miażdżycy, nadciśnieniu i chorobom serca.